Kurkuma, az aranysárga csodaszer

A kurkumát elsősorban indiai fűszerként ismerjük, melyet a keleti gasztronómiát kedvelő háztartásokban gyakran alkalmaznak. Ugyanakkor nem csupán az ételek fűszerezése miatt érdemes fogyasztani, mivel számos jótékony hatással rendelkezik.

Kurkuma az indiai hagyományos gyógyászat egyik legfontosabb gyógyító szere. Emellett a gasztronómiában is fontos fűszer. A fő hatóanyaga a fűszer színét is adó kurkumin. Ez egy erős antioxidáns, mely több szempontól is jótékony hatással van a szervezetre. Többek közt vírusölő, immunstimuláló, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták a kutatások. Az indiai hagyományos gyógyászatban elsősorban fertőzések kezelésére, ízületi panaszok enyhítésére és az emésztés serkentésére használták. A zsíros ételek fogyasztása esetén különösen hasznos a kurkuma, hiszen redukálja a gyomorsav termelést és a túlzott teltségérzet megszüntetésében is segít. Habár sokan csak indiai fűszerként emlegetik a kurkumát, valójában nem csak itt, hanem számos távol-keleti országban előszeretettel alkalmazták a népi gyógyászat részeként.

Habár elsősorban fűszerként találkozhatunk vele, ma már táplálékkiegészítőként is elérhető, illetve a szépségápolásban is több termékben megtalálható. Érdekesség, hogy a kurkuma minden indiai templomban jelen van. Például gyakran a homlokra ezzel festenek úgy nevezett harmadik szemet vagy ezzel színezik a szerzetesek ruháit. A nyugati világban elsősorban gyulladáscsökkentő, valamint immunerősítő hatása miatt használják előszeretettel. Sokan daganatellenes hatást is társítanak hozzá, azonban ezen a téren további kutatásokra van szükség, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni. Az viszont biztos, hogy az eddigi eredmények mindenképp bíztatóak.