Tiszta gázos grillsütő, finomabb ételek

Habár a gázos grillsütő sokkal tisztább és egyszerűbb sütögetést tesz lehetővé, mint például a faszenes társaik, azonban a tisztítást ebben az esetben sem mellőzhetjük. A karbantartás és alapos tisztítás segít a finom ételek elkészítésében, illetve a készülék élettartamát is meghosszabbítja.

Gázos grillsütő esetében, ahogy más készüléknél is, a sütögetést követően fontos egy alapos tisztításra sort keríteni. Ha erről elfeledkeztünk, akkor a következő sütögetést megelőzően kell ezt bepótolnunk. praktikus módszer a tisztítás megkönnyítésére, ha használat előtt magas hőfokra kapcsoljuk a grillt, és hagyjuk 10-15 percig melegedni. Ez a lépés segít elégetni a rácson lévő maradék zsiradékot és ételeket, amelyek így könnyen leválnak és eltávolíthatók egy drótkefe vagy grilltisztító eszköz segítségével. Célszerű minden grillezés befejeztével alaposan megtisztítani a rácsokat. Általában a készülék egy csepegtetőtálcával is el van látva, ahová a sütés során kifolyó zsiradék és szaft kerül. Ezt rendszeresen ürítsük ki és tisztítsuk meg, hogy ne halmozódjanak fel benne a zsíros maradványok.

Bizonyos időközönként érdemes átvizsgálni és megtisztítani az égőket is. Ha a zsír vagy ételmaradék rájuk tapad, az eltömítheti a lángokat, ami megakadályozza a sütögetést A grillezés előtt ellenőrizzük, hogy az égők szabadon működnek-e, ha pedig nem, akkor tisztítsuk meg őket. A gázos grillsütő külső felületeit is érdemes időnként áttörölni. A rozsdamentes acélból készült grillezők esetében használjunk speciális acéltisztítót, hogy megőrizzük az eszköz csillogását és állapotát. Ha a grillező nem rozsdamentes anyagból készült, akkor egy enyhe tisztítószeres vízzel történő áttörlés is elegendő lehet. Ezenkívül arra is ügyeljünk, hogy a készüléket védett, zárt helyen tároljuk, amikor nem használjuk.